2016. április 16., szombat

Maximális jelszint, mégis széteső kép?

Alacsony jelszint esete

Digitális kábeltévé csatornák esetén sokszor felmerülő probléma, hogy a kép néha szétesik, kockásodik, megakad. Az teljesen egyértelmű, hogy ilyenkor a jelszinttel van a probléma és ezért a legtöbbször a tanács az szokott lenni, hogy nézzük át a kábelezést, csatlakozásokat, elosztókat. Ez a tanács azonban csak akkor segít, ha a rossz kábel, csatlakozó, elosztó miatt a jelszint szinte elveszik, alacsonnyá válik mire az a tévéhez eljut. Ilyenkor valóban az a cél, hogy kiküszöböljük ezeket a hibákat, ócska, műanyag burkolatú csatlakozókat, elosztókat eltüntessük a rendszerből. A legtöbbször valóban ez adja a megoldást.

Magas jelszint

Néha azonban nem ez irányba kell elindulnunk, főleg abban az esetben, amikor azt látjuk, hogy a tévé jelszint jelzője állandóan maximális (vagy a maximális érték közeli) értéket mutat és mégis rossz, akadozik a kép. Ilyenkor inkább arról van szó, hogy a jelszint túl magas, ami szintén nem jó dolog. Gondoljunk arra, hogy ha egy jó erősítőre rákötünk egy gyenge hangszórót és feltekerjük a hangerőt, a hang torz lesz, nem azt fogjuk hallani, amit kellene. Pontosan ez történik itt is: a tévé nem "hallja" jól a hangszóróból a hangot, ezért nem érti, hogy mi szól belőle... Vagyis lejjebb kell vennünk a hangerőt, hiszen ha valamit halkan, de tisztán hallunk, akkor jobban megértjük mi is. Mondhatjuk azt, hogy a tévé is így működik.

Megoldás

Két lehetőség van.
Az egyik, hogy jelezzük a szolgáltatónak, hogy problémánk van a jelszinttel, és a szolgáltató vagy megoldja a problémát - vagy nem...
Én jobban szeretem a dolgokat saját kézbe venni és magam megoldani a problémákat. Ebben az esetben ezt ajánlom másoknak is. Nincsen más dolgunk, csak beszerezni egy állítható antenna csillapítót, illetve két F csatlakozót is. Ezt be kell szerelni (a koax kábel elvágásával) a tévé elé és a csillapítást addig növelni, amíg a jelszint el nem indul a maximális értékről lefelé. Ne felejtsük: nem a jelszintnek, hanem a jelminőségnek kell maximumon lennie. (Illetve egyes tévék jelminőség helyett a hibaarányt jelzik ki, ilyenkor azt minimumra kell behozni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése