2012. november 1., csütörtök

Miért nincs a két pornó adón nappal más műsor?

Más formában: Minek megy egész nap a szignál ezeken a csatornákon, mehetne értelmesebb is.
Szélsőségesebb esetben felteheted rögtön azt a kérdést, hogy minek egyáltalán pornóadó?
A kérdést valószínűleg azért teszed fel, mert tudod, hogy sajnos a MindigTV alapproblémája a viszonylag (kábeltévékhez, műholdas tévékhez képest) kicsi felhasználható sávszélesség, tehát első ránézésre tényleg pazarlásnak tűnik ez az egész.

Félig viszont ezzel már el is mondtam a lényeget! Digitális TV adásnál nem a csatornák száma számít, hanem a sávszélesség. Tehát a rövid válasz az, hogy természetesen figyelembe veszik, hogy egy statikus kép továbbításához minimális sávszélességre van szükség, ezért napközben a pornóadók helyén látható logo, szignál továbbítása nem sok vizet zavar.
A digitális műsorszórásnál azt kell tudni, hogy ahol régen egyetlen analóg csatorna sugárzása történt, ott most a földfelszíni sugárzás esetén egy kb. 22Mbit/s sávszélességű digitális stream az, amit sugároznak. A kérdés tehát az, hogy ezt a 22Mbit-et hogyan osztják el a csatornák között. Konkrét példánál maradva napközben a B MUX-on a Minimax csatorna ~1,4Mbit/s (plusz 64kbit/s hang) értékben foglal el a teljes sávszélességből, míg az ugyanezen a MUX-on sugárzott Dorcel TV szignálja ~225kbit/s (plusz 32kbit/s hang) sávszélességet foglal el... (Gyengébbek kedvéért: ~225kbit/s = ~0,225Mbit/s.) Este 8 óra után a Minimax csatorna sávszélessége esik le ~0,2Mbit-re, majd 23 óra után a DorcelTV-é növekszik 1,4Mbit-re... Bár erről nincsen megerősítés, de az értékek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az este 8 és 11 óra közötti időszakban a felszabaduló sávszélességet (hiszen mindkét említett adó ilyenkor kevesebb, mint 0,3Mbit-et fogyaszt) a többi csatorna között elosztják, ezzel minimálisan növelve erre az időszakra a képminőséget.
A C MUX-on annyival bonyolódik a helyzet, hogy nincsen olyan csatorna, amelynek műsora 23 óráig befejeződne, ezért amikor a Private Spice megkezdi műsorát, akkor valószínűleg a többi csatorna sávszélességéből csípnek le egy kicsit. De ez az állapot valószínűleg csak éjfélig áll fenn, mert akkor az ATV szünteti be a műsorát.
Tehát még egyszer röviden az alapproblémára a válasz: Ha megszüntetnék a pornóadókat, azzal napközben MUX-onként csak kb. 300kbit/s sávszélességet nyernénk, ami úgymond semmire sem elég. (TV csatorna továbbítására semmiképpen.)

1 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van... én ezt sem értem, minek van egyáltalán... lehetne helyette mondjuk Discovery, akkor ismét előfizetnék... De ameddig nincs, nem fogok...
    A pornót lehetne inkább külön "csomagban" árulni, mint a hádzsbíjót! Szerintem

    VálaszTörlés