2012. október 28., vasárnap

Miért nem jön be az RTL Klub, TV2?

...vagy éppen pont fordítva, ez a két adó és az M2 bejön, de az M1, M4 és a Dunák nem. Esetleg bejön, de akadozik/elmegy néha a kép/hang.
Röviden a válasz mindenképpen az, hogy vételi problémád van.
Hosszabban:

A digitális TV-zésről azt kell tudni, hogy egy analóg TV adásnak megfelelő frekvenciasávban egyszerre több digitális TV csatorna is fogható. (Egy ilyen digitális csatornacsomagot nevezünk MUX-nak.) Nem akarok ebbe most belemenni, hogy ezt hogyan oldják meg, a lényeg az, hogy például Budapest környékén a 610MHz-es csatornán egyszerre 4 darab TV adás (a közszolgálati csatornák, az M2 kivételével) fogható, néhány rádiócsatorna mellett.
Ezeket az információkat pontosan megnézhetjük a MindigTV oldalán. (A Frekvenciatáblázat fülre kell kattintani.)
Ebből következik, hogy ha a közszolgálati adók befogásával nincsen gond, de a TV2-t, RTL Klub-ot, M2-t nem sikerül befogni, az azt jelenti, hogy az antennánknak a 610MHz-es frekvencia (A MUX) befogásával nincsen problémája (bár valószínűleg itt is határon van a vétel), a konkrét budapesti példánál maradva azonban a 770MHz-en (C MUX) már nem képes erre. Ezt alapvetően két dolog okozza. Az egyik, hogy a magasabb frekvenciák kevésbé jól terjednek a levegőben, tehát ha ugyanakkora teljesítménnyel sugároz egy adó a 610, és a 770MHz-en, akkor szinte biztos, hogy a 610MHz-es csatornát eredményesebben, akár távolabbról is be lehet fogni, mint a 770MHz-es csatornát. Emellett az antennák vevőképessége sem ugyanolyan minden frekvencián. Leginkább a lepke antennák működnek rosszabbul a magasabb frekvenciákon, illetve a szobaantennáknál lehet teljesen esetleges, hogy a sok zavaró jel mellett melyik frekvenciát képesek jól befogni. (Általában az A MUX van alacsonyabb frekvencián, a C magasabban, ezért van az, hogy az esetek többségében az említett két kereskedelmi adót nehezebb befogni az ingyenes csatornák közül. De néhány helyen pont fordítva van.)
Tehát megint oda jutottunk, hogy DVB-T adások vételénél fontos a jó minőségű és jó helyre (minél magasabbra) helyezett és jól irányba állított antenna. Először érdemes megpróbálkozni az antenna áthelyezésével (szobaantenna esetén lehetőleg abba az ablakba helyezzük, amelyből a legjobban rálátni az adótoronyra), pontosabb irányba állításával. Ha tetőantennát használunk, hosszabb koax kábellel, akkor érdemes megvizsgálni a kábel minőségét, ha több tíz éves, akkor akár cserélni az egészet. Ha van elosztó, toldás a vezetékben, akkor ezeket nagyon nézzük át, szükség szerint cseréljük újra, mert a régi csatlakozók sok probléma okozói lehetnek. Ha ez mind nem segít, akkor kénytelenek leszünk beruházni egy jobb UHF antennába. (Szerencsére azonban ez néhány ezer forintból megoldható általában.) Legtöbbször Yagi, vagy Triplex antennákat szoktak ajánlani, a lepke antennákat inkább kerüljük. (Az előbb említett probléma miatt.)

6 megjegyzés:

  1. en lepke antennat hasznalok a matraban es nekem jol mukodik.pedig a mindig tv oldalan nalunk nincs lefedettseg. oszajlan lakom.igaz,hogy aktiv es pasziv antennabol raktam ossze.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk elvileg nincs lefedettség, (Baranya Beremend) mégis kettő tv-n bejön minden adás antenna nélkül, de a harmadikon csak a Tv2 és az RtLKub más nem vajon mi lehet az oka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig csak vételi probléma okozhatja ezt. A másik két tévén is határon lehet a vétel, éppen, hogy bejön. Bár, ha antenna nélkül jön be azon a két tévén az fura, de az biztos, hogy nem elvárható, hogy antenna nélkül bejöjjön minden. (Gondolom az antenna nélkül-t úgy érted, hogy csak egy darab drótot csatlakoztattál az antennabementre.)

      Törlés
    2. Igen antenna nincs, viszont a kábel tv rá van dugva. Egyébként én az Mtv1 és Mtv2 lenne a lényeg számomra. köszi

      Törlés
    3. Na, várjál, tisztázzuk! Ha kábeltévé van rádugva a tévédre, akkor elvileg nem lenne szabad bejönnie a MindigTV-s csatornánk! Ha mégis bejön, annak két oka lehet:
      1. A kábelszolgáltatód jófejségből ráteszi a kábelhálózatra a MindigTV jeleit is. Néhány kisebb szolgáltató szokott ilyet tenni. Ekkor viszont minden tévén ugyanolyan jól be kéne jönnie minden MindigTV adónak.
      2. Rossz a kábelhálózat árnyékolása és beszűrődik a MindigTV sugárzása.
      Mivel azt mondod, hogy van olyan tévé, amin nem is jön be minden MindigTV adó, ezért a második esetről van szó, ami tulajdonképpen hiba...

      Törlés
    4. Értem. köszönöm válaszát

      Törlés