2013. május 9., csütörtök

NavIt

NavIt

Ezen a programon érződik, hogy még nagyon fapados, csak a főbb funkciókat tudja. Azonban egyelőre úgy néz ki, hogy ez egy teljesen offline navigációs program. A működéséhez szükség van arra, hogy a telefonban legyen működő TTS (Text-To-Speech, vagyis szövegfelolvasó.) Ennek hiányában induláskor rögtön a Google Play-be vezet minket, ahonnan az oprendszerhez alapbeállításban tartozó TTS motor szükséges kiegészítéseit ajánlja fel letöltésre. Ezt 2.1-es Android esetén is megköveteli, azonban nekem ilyen operációs rendszerrel nem volt hajlandó megszólalni, csak az újabb telefonomon, amelyen 2.3-as Android van. Térkép gyanánt OpenStreetMap térképeket használ, a teljes Magyarország térkép jelenleg 163MB helyet foglal az SD kártyán. Bár a programban beállítható a magyar nyelv, a fordítás nem teljes, illetve az is nagyon igénytelen, pongyola. Nem kevés mondat nincsen lefordítva és ezek között van olyan is, amely a kimondandó szöveg lenne. Ezt úgy kell érteni, hogy a 450m távolságnál megszólaló "Hajson be a körforgalomba" valamiért angol maradt (pedig amikor közelebb érünk a körforgalomhoz, akkor magyarul mondja), tehát a program az Enter the roundabout szöveget magyar kiejtéssel felolvassa, majd a mondat többi részét magyarul mondja tovább. A másik probléma a határozott névelővel van: a lefordított szövegben ez úgy néz ki, hogy például "...hajtson ki a(z) második kijáraton" Ennek felolvasása így hangzik: hajtson ki a [szünet] "zé" második kijáraton. Vicces. A felolvasással van még egy kis probléma: jelenleg az Android  magyar nyelven csak a PicoTTS és az ahhoz felinstallálható SVOX/Mariska párosítás tud, amely nem ingyenes, bár nem is vészes az ára. (Tehát szigorúan nézve az ingyenesség itt sem teljesül.) A TTS használatának viszont az az előnye, hogy az utcaneveket is felolvassa. (Bár, én úgy tapasztaltam, hogy csak a célpont közelében teszi ezt meg.) Emellett egyszer megtörtént az is, hogy a program egyáltalán nem volt hajlandó semmit sem mondani, amit egy program újraindítás orvosolt.
Szerintem a program kinézete, szörnyű, olyan érzésem van a használata közben, mintha valaki egyedül, hobbiból fejlesztgetné szabadidejében (pedig ez nem így van), csak a funkciók alapvető működésére koncentrálva. A program egyáltalán nem felhasználóbarát, nehézkes a használata. Azonban sem a kereséshez, sem az útvonaltervezéshez nem kell internetkapcsolat, tehát az offline feltételnek teljesen megfelel a program!
Összefoglalva tehát, az előnyök:
  • A térkép letöltése után valóban teljesen offline tud lenni a program. (Sem a kereséshez, sem az útvonaltervezéshez nem kell internetkapcsolat.)
  • Utcanév felolvasást is tud.
Hátrányok:
  • Fizetős utakat nem kerüli el.
  • Fordítás nem teljes, hiányos, pontatlan, magyartalan.
  • Nagyon fapados, nem felhasználóbarát, csúnya.
  • Magyar nyelvű hangért fizetni kell. (Ez idővel változhat, ha a operációs rendszer alapból támogatni fogja a magyar TTS-t.)
  • A 3D beállítást nem jegyzi meg a program. (Minden indítás után külön be kell kapcsolni egy belső menüpontban.)

E sok hátrányát leszámítva, ez egy olyan program, amelyre rá lehet mondani, hogy ingyenes offline navigáció, amely (nagyrészt) magyar nyelven is szól hozzánk.

Vissza az eredeti cikkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése