2013. május 9., csütörtök

Locus Free

Locus Free

Eredeti terv szerint teljes tesztet szerettem volna készíteni a programról, azonban már a telepítés után rájöttem, hogy ez felesleges, mert bizony nem nevezhető teljes értékű navigációnak az ingyenes verzió.
A program indításkor az sajnos elég hamar kiderül, hogy magyarra úgy fordították, hogy a fordítók nem tudták pontosan, hogy milyen szövegkörnyezetben jelenik meg az adott szöveg. Ezért elsőre picit nehézkesnek tűnik a használata, de idővel az ilyen problémákon mindig tovább lehet lépni.
A navigációhoz választhatunk többféle térképszolgáltatást (pl.: MapQuest, OSM), de ezek közül nem mindegyik tölthető le offline-ba. (A MapQuest igen.) A térképeket azonban az ingyenes verzió csak képként hajlandó letölteni, ami azt jelenti, hogy egy adott terület sokkal több helyet foglal el a memóriakártyánkon, mintha a program azt vektorosan tárolná. Ugyan választható, hogy mely zoom szinteket töltse le, de már alapbeállításban is valamivel több, mint 50MB helyet foglal Magyarország, azonban ekkor még bőven messze van a térkép részletessége az elvárhatótól. Miután letöltöttük WiFi-vel a térképet, próbálhatunk vele navigálni. Ekkor azonban a következőket tapasztaljuk. 
Nem vált át automatikusan éjszakai módba - ez a legkevesebb. Nincs 3D nézet - ezen is túl lehet tenni magunkat. Nincs automatikus nagyítás az ingyenes verzióban - még talán ez is beleférne... Azonban most jönnek a kegyelemdöfések.
  • Fizetős utakat, földutakat, kompokat nem kerüli el az ingyenes verzió. Ez a hiányosság még talán határeset lenne...
  • Nincs navigációs hang az ingyenes verzióban. Emiatt szerintem már elvérzett.
  • Nem tervez újra magától az útvonalról letérés esetén. Ez végképp használhatatlanná teszi, mint navigációs szoftver.
  • Igazából a program nem tud teljesen offline lenni. Igaz, hogy a térképet letölti a memóriakártyára, de mind a címkereséshez, mind az útvonaltervezéshez kell internet kapcsolat. Kész, vége, kérem a következőt...
Tehát az ingyenes Locus program nem használható a valóságban navigációra. Lényegében ezt is csak egy trial verziónak lehet felfogni, az igazi használathoz meg kell vásárolnunk a programot, amely kb. 1900Ft-ba kerül. Ez persze töredéke egy nagy navigációs szoftver árának,  azonban a leírás alapján az útvonaltervezés a fizetős verzióban is csak online módon működik...

Vissza az eredeti cikkre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése