2013. január 29., kedd

Milyen merevlemezt vásároljak tévéhez?

Leggyakoribb, hogy azért izgulnak emberek, hogy nehogy megakadjon a film lejátszása, amikor a tévére kötött merevlemezről történik a lejátszás. Ahhoz, hogy lássuk, hogy ez a félelem mennyire alaptalan, elég egy kis kutatást, tesztelést és számolást végeznünk.
Vegyük a legextrémebb esetet, amikor valaki teljes Blu-ray lemez tartalmat szeretne lejátszani. (BD-Rip.) Nem tart sokáig, hogy kiderítsük, hogy egy Blu-ray lemezen lévő film elméleti maximális sávszélesség igénye 54Mbit/s, ami kevesebb, mint 7MByte/s olvasási sebességet kíván egy merevlemez esetén. Ez után indítsunk el egy Total Commander-t és kezdjünk el másolni egy nagyobb fájlt. (Lehetőleg két különböző merevlemez között, mert így kapunk valósághoz közelebbi értéket.)
Azt feltételezve, hogy nem őskövület a számítógépünk, a 7MByte/s sebességnek a többszörösét fogjuk látni. (Ahogy a képen is látható, ez akár tízszeres szorzó is lehet.) Tehát gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy ma lehetetlen olyan új merevlemezt vásárolni (legyen akár csak 5400RPM fordulatszámú), amely nem képes teljesíteni egy film lejátszása során maximálisan szükségessé válható átviteli sebességet.

Sebességhez kapcsolódó tulajdonság még a külső merevlemez USB 1/2.0/3.0 csatolófelülete. Az valóban igaz, hogy az USB 1 átviteli sebessége (12Mbit/s) nem teljesíti ezt a sebességet, azonban az is egyértelmű, hogy ilyen külső merevlemezt nem fogunk tudni már vásárolni. A kérdés inkább az szokott lenni, hogy érdemes/kell-e USB 3.0-ás merevlemezt vásárolnunk a tévéhez. Ehhez elég csak ismét összevetni a sebességeket, hogy megkapjuk a választ: az USB 2.0 átviteli sebessége (280Mbit/s) is többszöröse a már említett 54Mbit/s sebességnek. Természetesen ezzel a tévét tervező mérnökemberek is tisztában vannak, ezért amiatt is felesleges USB 3.0-ás merevlemez beszerzése, mert a tévék nem használják ki a nagyobb sebesség nyújtotta lehetőséget. Amennyiben azonban a számítógépünk támogatja az USB 3.0 szabványt, akkor esetleg amiatt lehet értelme ilyen merevlemez beszerzésének, mert így a számítógépről a külső merevlemezre másolás is gyorsabb lehet.

Következő fontos tulajdonság a merevlemez fizikai mérete. Személy szerint több okból sem ajánlom a 3,5"-es merevlemezeket:

  • Külső tápegységet igényelnek. Ez abból a szempontból hasznosak tűnhet, hogy így üzembiztosabban működhet a merevlemez, hiszen nem a tévé USB portjáról veszi a működéséhez szükséges áramot, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a külső tápegység nélküli 2,5"-es merevlemezekkel sem szokott gond lenni. A külső táplálás hátránya azonban, hogy függ a tévétől és a merevlemezt tartalmazó házban lévő elektronikától az, hogy a tévé kikapcsolásakor a merevlemez forgása leáll-e. Márpedig ha nem, akkor teljesen feleslegesen forog a merevlemez akkor is, amikor a tévé nincs is bekapcsolva. (Vagy tévézés után áramtalanítani kell a merevlemezt is, ami kényelmetlen.)
  • A 3,5"-es merevlemezek általában magasabb fordulatszámmal forognak, ami ugyan nagyobb olvasási sebességet tesz lehetővé, azonban, amint azt az elején leírtam, erre nincsen szükség. A nagyobb forgási sebesség és átmérő miatt azonban valószínűleg picit hangosabbak, mint 2,5"-es társaik és kötve hiszem, hogy bárkinek is elhanyagolható tényező lenne, hogy filmnézés közben hallja-e egy merevlemez forgását.
Végül a merevlemez adattárolási mérete maradt hátra. Ez egyéni preferencia kérdése, de pár dolgot itt is érdemes tudni.
Amennyiben ki akarjuk használni a tévé TimeShift és műsorrögzítő (PVR) funkcióját, akkor jó ha tudjuk, hogy vannak olyan tévék (például minden 2014 előtti LG tévé), amelyek ebben az esetben kisajátítják maguknak a teljes merevlemezt (az előkészítés során nem csak formáznak, de particionálnak is), ezért ebben az esetben másra nem tudjuk használni a merevlemezt. (Számítógéphez kapcsolva nem fogjuk tudni használni, csak újraparticionálás és formázás után.) Sok tévé esetén azonban további hátrány, hogy a tévé által rögzített műsort semmiféle módon nem lehetséges kinyerni a merevlemezről, sőt akár ugyanolyan típusú másik tévé sem képes lejátszani azt. (Néhány Samsung tévé esetében bár nem egyszerűen, de van rá mód, hogy a rögzített felvételt kinyerjük.) Ezért ebben az esetben nem szabad úgy tekinteni a merevlemezen rögzített felvételre, mint a VHS korszak idején a kazettagyűjteményünkre: a merevlemezen lévő felvétel gyűjtemény ugyanis a tévé meghibásodása/cseréje esetén elveszik! Emiatt ebben az esetben én nem tartom fontosnak a néhány száz GB méretűnél nagyobb merevlemezek vásárlását, hiszen ha úgy érezzük, hogy egy műsor felvételére örök életünkben szükség lesz, akkor annak felvételét jobb, ha máshogyan oldjuk meg. Eseti műsorrögzítésre pedig bőven elegendő az említett méret. Ehhez még annyit kell tudni, hogy a tévék ilyenkor közvetlenül a tévészolgáltatótól kapott adatfolyamot rögzítik, tehát az, hogy adott méretű merevlemezre hány óra felvétel fér el, attól függ, hogy a tévészolgáltatónk milyen sávszélességgel továbbítja számunkra a tévé csatornákat. Ehhez egy kis segítséget itt találhatunk. A táblázatból jól látható, hogy jelenleg nem jellemző Magyarországon, hogy 11-13Mbit/s-nál nagyobb sávszélességet használnának egy tévécsatorna esetében, ami kb. 100MByte mennyiséget jelent egy perc felvétel esetén. Tehát nagyon durván számolva egy 160GB-os merevlemezre (ami ma már szintén beszerezhetetlen újonnan) is több, mint 27 óra felvétel fér el. (De megjegyezném, hogy ez a legjobb minőségű, HD csatornák esetében számolt érték. SD csatornák esetén e felvételi időnek többszöröséről beszélhetünk)
Természetesen amennyiben nem tudjuk/akarjuk a tévé Timeshift és PVR funkcióit használni, azonban sok, egyéb helyről beszerzett filmet szeretnénk nézni a merevlemezről, esetleg újabb tévénk van, amely nem sajátítja ki a merevlemezt, akkor érdemes akár TB méretű merevlemezt is vásárolni. Azt azonban ebben az esetben se felejtsük el, hogy sok tévé 2TB-nál nagyobb merevlemezt nem kezel. (Ezt a határértéket merevlemez vásárlás előtt ellenőrizzük a tévé felhasználói dokumentációjának elolvasásával!)
Aki pedig azért izgulna, mert esetleg bizonyos márkájú merevlemezek nem működnének valamelyik tévével: a tapasztalatok azt mutatják, hogy emiatt egyszerűen nem kell aggódni. Nincsen olyan tapasztalt, miszerint valamely merevlemez márka nem lenne megfelelő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése