2013. február 4., hétfő

Miért videóznak az emberek az autójukban?

...Mintha azt várnák, hogy valami történjen.
Sok, hasonlóan okos vélemény jelenik meg mostanában, köszönhetően annak, hogy egyre több belső kamerás felvétel jelenik meg a neten.
Mint sok esetben, itt is az a baj kérdés feltevésével, hogy rossz a megközelítés. Aki ehhez hasonló kérdést feltesz, az azt hiszi, hogy ezek a felvételek úgy készülnek, hogy az autóban ül legalább egy ember, aki fogja a kamerát és videózik... Pedig nem kell hozzá sasszem, hogy látható legyen, hogy nem erről van szó.
Leginkább Oroszországban készült felvételekből van nagyon sok, ezekre direkt specializált Youtube csatornák is létrejöttek már. Ezzel pedig el is érkezünk a lényeghez: ezeket a felvételeket úgynevezett fedélzeti kamerákkal (Dashboard cam) készítik. Ezek célszerszámok, arra valók, hogy az autó szélvédőjének belső felére tapasztva egyfolytában videóra rögzítsék, ami az úton történik. Ezek az eszközök  ma már megfizethető összegbe kerülnek (10 ezer forintnál olcsóbban is beszerezhetőek) és ehhez még valószínűleg hozzá jön az Oroszországban tapasztalható helyzet: nagyon sok nagyon olcsó és nagyon drága autó közlekedik egymás mellett. Ebből nagyon sok konfliktus keletkezhet, főleg akkor, ha valóban akár csak egy kisebb koccanás történik. Ilyenkor nagyon jól jöhet egy harmadik tanú, amit ugyan lehet, hogy nem fogad el minden esetben a bíróság, de mégis másképpen kezdenek el viselkedni az emberek, ha esetleg kiderül, hogy felvétel készült az esetről.
Ennek az eredménye az, hogy Oroszországban nagyon elterjedtek ezek a szerkezetek. (Lehet olyan felvételt is találni, ami egy kereszteződésben lévő balesetet 3 különböző autó szemszögéből mutat be! Ezt most nem találtam meg, de találtam egy ilyet japánból és egy kétfelvételeset Oroszországból. Egy elég durva pedig itt van.)
Én nem is szaporítanám tovább a szót, esetleg érdemes még ezt és ezt a cikket is átolvasni.
Ezek után szerintem inkább mindenkinek azt a kérdést kéne feltennie, hogy a mai világban miért is nem evidens, hogy minden autóban van fedélzeti kamera, hiszen egy fél tank benzin árából kijön egy ilyen eszköz? (Nekem legalább is ez a személyes véleményem a dologról.)

1 megjegyzés:

  1. Nálunk a család és a barátok összes autójában már van fedélzeti kamera. Eddig két esetben is megtörtént, hogy a balesetet okozó nem akarta elismerni a vétkességét, de elég volt csak rámutatni a szélvédőn lévő kamerára, és a vétkes sorőr máris kezesbáránnyá változott.
    Én köteleznék minden autóst a használatára. Nagyon sok vitát lehetne megelőzni a balesetről készült felvétellel.

    VálaszTörlés