2013. január 7., hétfő

Számít a HDMI kábel minősége?

Sokan azzal érvelnek, hogy azért nem számít a HDMI kábel minősége, mert azon kizárólag digitális formában kerülnek továbbításra a jelek, márpedig az egy az mindig egy, a nulla pedig mindig nulla.
Ez azonban így ebben a formában nem igaz. A kábelen elektromosság formájában jelennek meg ezek az értékek, amelyek például egy külső behatás esetén ugyanúgy hibásan értelmezve kerülhetnek a fogadó egységhez, mint analóg jel esetén. Csak ebben az esetben mégis az történik, hogy egyes helyett nulla (vagy ennek fordítottja) érkezik a fogadó oldalra. De hát egy bármilyen TCP/IP hálózaton is hiba nélkül haladnak az adatok! - kiálthatnád. Csakhogy az említett esetben pont a TCP az, amely garantálja azt, hogy a fogadó oldal pontosan azt kapja, amit a küldő küldött. Ezt egyszerűen úgy oldja meg, hogy amennyiben az adatcsomagokhoz kapcsolt ellenőrzőösszeg alapján kiderül, hogy a kapott csomag hibás, akkor a küldő oldalt felkéri a csomag újraküldésére. Tehát ebben az esetben a kommunikáció két irányú és ezzel el is érkeztünk a lényeghez.
A HDMI kábelen a hang- és képadatok továbbítása teljesen egyirányú kommunikáció. A küldő fél (például egy Blu-ray lejátszó) eszetlenül küldi a kép és hanginformációkat, nem törődve azzal, hogy a fogadó fél (vagyis a tévé) abból mit értett meg és mit nem. A küldött adatok között ugyan vannak hibajavító és adatellenőrzést segítő információk, azonban, ezeket felhasználva a hibajavítás után a tévé csak megállapítani tudja, hogy itt bizony most bithiba van - a lejátszót nem tudja megkérni a hibás adat újraküldésére. (Akit részletesen érdekel a dolog, az elolvashatja a HDMI szabványt is.)
Ennek az is az oka, hogy a HDMI kábelen már a kitömörített videó (és audió) jel halad át, nem pedig a betömörített, esetlegesen előre pufferelt stream. Nagy valószínűséggel az összekapcsolt eszközöknek idejük sem lenne arra, hogy csevegjenek arról, hogy Te, ezt küld már el újra, mert hibásan kaptam meg...
Az azonban valóban igaz, hogy önmagában az, hogy a jel digitális formában halad a két eszköz között, nagyban csökkenti a jelsérülés esélyét. Ezért gyakorlatilag az igazság valahol fél úton lehet: egy rövidebb (1-2 méteres) kábel esetén nem igazán számít egy HDMI kábel minősége. Hosszabb (10 méter fölött) kábel esetén azonban már érdemes lehet a kábel minőségére odafigyelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése