2013. január 21., hétfő

Mikor várható csatornabővítés a MindigTV Extra kínálatában?

A földfelszíni tévésugárzás sajnos egy óriási hátránnyal  indul a kábeltévével és a műholdas szolgáltatásokkal szemben: nagyon kevés a sugárzásra felhasználható frekvenciatartomány. Ennek oka - többek között - , hogy például amíg egy kábeltévé szolgáltató a saját vezetékes hálózatán úgymond azt csinál, amit akar (a kábelben haladó jelek nincsenek a külső környezetre hatással), a földfelszíni sugárzás esetén minden más, rádióhullámokkal működő szolgáltatást is figyelembe kell venni a frekvenciák felhasználásakor. (Legevidensebb példa a mobiltelefon hálózat. Nem sugározhat senki tévéadást például 900MHz-en és környékén, hiszen azokat a GSM telefonok használják.)

Jelenleg a MindigTV területenként eddig összesen maximum 3 frekvenciasávot használhatott (néhol ennyit sem, ezeken a helyeken a családi csomag sem volt elérhető), erre a háromra kellett beszorítania a jelenlegi kínálatát. Természetesen ezt a kapacitást 100%-ig kihasználta a MindigTV műsorát továbbító Antenna Hungária, ezért az biztos, hogy egyetlen új csatorna sem kerülhet addig bele a kínálatba, amíg nem indítanak új MUX-ot. Az eddig nagyon lassan haladó digitális átállás végre lezajlott (2013. október 31-én), ami azt jelenti, hogy Magyarországon megszűnt a majdnem 60 évig működő analóg földfelszíni tévésugárzás. Ez azért fontos, mert új MUX indításának az analóg sugárzás megléte alapvető akadálya volt. (Nem volt erre alkalmas szabad frekvenciasáv.) Az analóg lekapcsolással ugyan három MUX számára szabadult fel hely (a korábbi M1, RTL KLUB és TV2 frekvenciasávja), azonban a háromból egyet át kell adni a mobilinternet számára. Emellett sok technikai előkészületre is szükség van, ezért még mindenképpen várnunk kell.. Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de a jelenlegi információkból az tűnik valószínűnek, hogy csak 2014 nyarán fog megindulni a D MUX sugárzása.
Tehát legjobbik esetben is csak ekkor indulhat új csatorna a MindigTV-n és akkor sem mondható el, hogy eljönne a Kánaán. Ebbe az induló két új MUX-ba ugyanis maximum 6-7db HD, vagy 25-27db SD csatornát (vagy ezek kombinációját) lehet elhelyezni. (Ez utóbbi darabszám ugyan jobban hangzik, azonban kérdés, hogy 2014-ben ki akar majd SD csatornákat nézni?)
Tehát röviden a lényeg az eredeti kérdésre: legalább 2014 nyaráig várni kell a csatornabővítésre.
Hogy mely csatornák kerülhetnek bele az új kínálatba, az jelenleg teljesen ismeretlen, az AH nem fog addig konkrétumot elárulni, amíg végleges nem lesz a lista. (Ez pedig valószínűleg csak az indulás előtti időszak előtt lesz kevéssel.) Az sem egyértelmű, hogy lesznek-e még további ingyenes tartalmak, vagy csak a fizetős kínálat bővítése fog megtörténni. (A kisebb információmorzsákból azonban valószínűsíthető, hogy az AH próbálja erőltetni az ingyenes csatornák bővítését is, kérdés, hogy ez sikerül-e.)
További rossz hír, hogy úgy tűnik, hogy egyelőre csak egy új MUX fog indulni, az E MUX-ról kevésbé találni konkrét említést, annak indításának időpontja még kérdés.

2 megjegyzés: