2012. november 18., vasárnap

YouTube és az AdSense

Ez a bejegyzés egy kicsit kivételes lesz, mert nem igazán tartozik a sablonkérdések körébe ez a téma, de mégis úgy gondoltam, hogy írok róla, mert sokat szenvedtem vele, mire megoldottam.
Arról van szó, hogy egyik nap kaptam egy - stílusosan - sablonlevelet a YouTube-tól, amelyben az állt, hogy érdemes lenne már bekapcsolnom a videóim mellett a bevételszerzési lehetőségeket. Persze aztán kiderült számomra, a levél valóban egy minden magyar felhasználó számára kiküldött sablonlevél volt, de ez most nem is fontos.

Nosza, akkor keressünk pénzt a feltöltött videóinkkal! (Persze, ezt nem gondoltam komolyan, hiszen tudom, hogy nem sikerült egyik videómmal sem olyan nézettséget elérni, miből pénz lehetne, de az elv a lényeg. :) ) Gond nélkül bekapcsoltam a YouTube-ban a bevételszerzési lehetőséget, de ekkor kiderült, hogy ahhoz, hogy valóban megkapjam az összegyűjtött pénzt (amennyiben valamilyen csoda folytán mégis elérnék egy magasabb nézettséget valamelyik videómmal), szükséges, hogy a YouTube fiókomat összekössem az AdSense fiókommal.
Valószínűleg én ebben a pillanatban rontottam el (és okoztam magamnak több napi szenvedést) azzal, hogy egy új ablakot nyitva nekiálltam az AdSense regisztrációnak.
Ebben az esetben mindenképpen kér egy webhely címet, amelyet vissza is ellenőriznek, hogy megfelel-e az AdSense szabályzatának. Tapasztalatom szerint, ha így próbálunk regisztrálni, akkor nincs visszaút, csak úgy kaphatunk AdSense fiókot, ha valóban tudunk olyan weblapot prezentálni, amit elfogadnak. Nekem azonban ilyen nincsen, vagyis, amit megadtam, az nem felelt meg. Innentől azonban mind a YouTube-on, mind a blogger.com oldalon az jelenik meg, hogy az AdSense fiókunkat elutasították, próbáljuk újra, vagy próbáljuk másik létező AdSense fiókhoz kapcsolni a YouTube/Blogger fiókunkat. Innentől első ránézésre meg vagyunk lőve, hiszen nem tudunk AdSense fiókot létrehozni. Azonban, ha nem úgy teszünk, ahogy én tettem, akkor a YouTube oldalon a Bevételszerzési lehetőségnél ez jelenik meg:
Ha itt a Tovább gombra kattintunk, akkor a következő űrlap jelenik meg a YouTube-on belül:
Ez is egyfajta AdSense regisztrációs űrlap, csakhogy rögtön feltűnhet, hogy nem tudunk (és nem is kell) saját weblap címet megadni, hiszen csak a YouTube fiókunkhoz szeretnénk egy AdSense fiókot létrehozni. Tehát a cél, hogy ezt a fajta regisztrációt újra elérjük. Ez azonban már nem lehetséges, mert ahol ennek kéne megjelennie, ott most az elutasított AdSense fiókról szóló figyelmeztető üzenet áll. Sajnos más módot én erre nem találtam, csak azt, hogy készítettem egy teljesen új YouTube (vagyis Google) fiókot. Ebben a fiókban már nem volt probléma ennek az űrlapnak a megjelenítése. Vagyis ezután lett ugyan egy AdSense fiókom, de az nem az eredeti YouTube fiókomhoz tartozott. Ez azonban nem nagy probléma, ugyanis van arra is lehetőség, hogy másik fiókhoz tartozó AdSense fiókot kapcsoljuk a YouTube (vagy Blogger) fiókunkhoz, amelyet meg is tettem. Így most van egy Google fiókom az AdSense miatt és van az eredeti Google fiókom, amelyben minden mást tartok. (Például ezt a blogot is.)
Persze apró kényelmetlenséget jelent, hogy ha az AdSense fiókomhoz szeretnék hozzáférni, akkor át kell jelentkeznem abba a fiókba, de a lényeg, hogy végül túl tudtam lépni a problémán.
Így utólag rájöttem, hogy arról van egyébként szó, hogy az ilyenformán létrehozott AdSense fiók nem igazi AdSense fiók, hanem úgynevezett hostolt fiók:
Persze ez minket nem zavar, a lényeg, hogy dőlhet a lé! (Ahogy a fenti képből is látható, nekem aztán már dől! :) )

Update: Közben rájöttem még egy trükkre: A felhasználókezelés oldalon (Beállítások / Hozzáférés és hitelesítés menüpont) fel lehet venni új felhasználókat az AdSense fiókhoz, akik kezelhetik azt, illetve rendszergazdává is lehet tenni a felvett felhasználókat. Felvettem tehát az igazi YoutTube-os felhasználómat a fiókba, rendszergazdává tettem, az "kényszer" AdSense felhasználót pedig már törölhettem is a felhasználók közül. Így lényegében átadtam a fiókot annak a felhasználónak (magamnak), akinek eredetileg akartam készíteni AdSense fiókot.

4 megjegyzés:

  1. Szeretnék én is létrehozni egy adsense fiókot, csak én a blogger.com-on elsődlegesen. ugyanebbe a hibába estem, kérlek segíts hogyan tudnék fiókot létrehozni privátban: sunnylife.blogger@gmail.com-ra, természetesen jó pár kattintással meghálálom:) előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ugyanebbe a hibába estél, akkor szerintem a megoldás is ugyanez... Más megoldást legalább is én sem tudok.

      Törlés
  2. Rengeteget segítettél, köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm,ez hasznos volt számomra, már majdnem elrontottam én is :-)

    VálaszTörlés