2012. november 28., szerda

Miért nem tudom rögzíteni a tévéadást a rögzítésre képes tévémmel?


Ennek is több oka lehet. A két fontos alapelvet kell ismerni:
Sok tévé nem tud pendrive-ra rögzíteni (akármilyen nagy is a tárolókapacitása), csak merevlemezre. (Frissítés: Sharp tévék legalább 32GByte-os pendrive esetén hajlandóak azt rögzítésre használni, illetve újabb Samsung tévék is képesek erre - azok kisebb pendrive esetén is. Néhány újabb LG tévé is működik néhány pendrive-val, de nem ez a jellemző.) A másik, hogy csak digitális, tömörített adatfolyamot hajlandóak a tévék rögzíteni. Míg az első feltétel nem igényel magyarázatot, ez utóbbi jelentése nem annyira egyértelmű.

*** Update ***
A 2013-as LG modellek (LA sorozat) e témában egy fontos változást hoztak. Ezek a modellek bizonyos megkötésekkel képesek analóg bemenetről is rögzíteni. Ettől függetlenül mindenki olvassa végig ezt a bejegyzést, majd a végén összefoglalom a változásokat.
*** Update vége ***

Miről is van szó? Tételezzük fel, hogy a szolgáltatónktól a tévé adások vételére olyan set-top-box-ot kaptunk, amelynek van HDMI kimenete, és ezt a kimenetet használjuk a tévé és a box összekötésére. Ebben az esetben igaz, hogy a jel a box-ból digitálisan jut bele a tévébe (tehát a fenti feltétel fele teljesül), ez a jel azonban már egy kitömörített videójel. Ennek rögzítésérhez vagy óriási tárlókapacitásra és adatrögzítési sebességre lenne szükség, vagy a jel újratömörítésére. Bár elvileg az újratömörítést megtehetnék a tévék, nem hallottam még olyan tévéről, ami ezt megtenné. Tehát, röviden: a HDMI csatlakozón a tévébe küldött jelet a tévék nem tudják rögzíteni. (Emellett a HDCP egyébként is megakadályozza a HDMI-n átküldött jelek rögzítését.)

Mi a helyzet a többi bemenettel? (Scart, RCA, S-Video.) Azok nagy része ilyen szempontból még rosszabb, hiszen azok mind analóg bemenetek... Egy kivétel van és pont ez a lényeg: az antenna bemenet. Itt annyival bonyolódik a helyzet, hogy az antenna bemeneten jöhet mind analóg, mind digitális (sőt, egyszerre mindkét) formában az adás. Az, hogy a lakásba beérkező antennavezetéken analóg vagy digitális formában kerül továbbításra a jel, a szolgáltatónktól függ. Amennyiben csak analóg formában kapjuk a csatornákat, akkor itt sajnos vége is a történetnek, a tévénkkel nem fogjuk tudni rögzíteni az adásokat. Ha azonban digitális formában (is) közvetíti a szolgáltatónk a tévé adásokat, akkor már van esélyünk a sikerre. Amennyiben a tévébe közvetlenül csatlakoztatjuk az antennakábelt (a set-top-box kihagyásával) és ilyen felállással is be tudjuk fogni a digitális csatornákat, akkor már azok rögzítésének sem lesz akadálya.
Ahhoz azonban, hogy set-top-box nélkül digitálisan tévézhessünk, több feltételnek kell teljesülnie.
A tévénkben szükséges, hogy legyen megfelelő tuner, amelyet annak használati utasításának elolvasásával ellenőrizhetünk. Amennyiben kábeltévé szolgáltatást veszünk igénybe, akkor DVB-C, műholdas szolgáltatás esetén DVB-S2, földfelszíni szolgáltatás esetén (ami Magyarországon csak a MindigTV lehet) DVB-T tuneres TV-re van szükségünk. (Emellett még jó ha az MPEG4-es szabványt is ismeri a tévénk, amelyet szintén a használati utasításból tudhatunk meg.) Ha ez mind megvan, akkor már csak a szolgáltatónk állhatja utunkat azzal, hogy nem kódolatlanul sugározza a digitális csatornákat. Ugyanis, ha kódolja őket, akkor a set-top-box-ban lévő kártyára is szükség van, amelyet külön kártyaolvasó modul nélkül nem tudunk a tévébe helyezni, illetve a legtöbb esetben a box és a kártya párosítva van. (Vagyis a kapott kártya semmi másban nem működik, csak abban a box-ban, amiben jelenleg van.) Ebben az esetben a szolgáltatónk ügyfélszolgálatán kell érdeklődni afelől, hogy tudnak-e box nélkül digitális szolgáltatást nyújtani. (Ilyenkor kapunk egy tévébe helyezhető kártyaolvasót és az is lehet, hogy új kártyát.)
A Magyarországon elérhető nagyobb szolgáltatók esetében a helyzet a következő:

Digi / I-TV Zrt.
Kábeltévé esetén a legideálisabb a helyzet. A prémium csatornák (HBO, Film Now) kivételével kódolatlanul fogható az összes digitális csatorna. Ezen prémium csatornákhoz ma már lehet kérni CA modult is és hozzá kódkártyát, azonban ahogy a UPC-nél, úgy itt is CI+ kompatibilis foglalt kell hozzá. Ellenőrizzük, hogy ezt tudja-e a tévénk!
Műholdas előfizetés esetén 2014. április 1-től szintén lehetséges volt SmartCAM igénylése (ez nem csak a kártyát, hanem Nagra kártyaolvasót is magában foglalja), de szintén csak CI+ -t támogató tévével működik. (És természetesen DVB-S -t, illetve a HD csatornákhoz DVB-S2 -t is támogató tévére van szükség.)
Azonban úgy tűnik, 2016. szeptember 1-től ez a lehetőség megszűnt! Nem tudni, hogy csak ideiglenesen, vagy véglegesen, de jelenleg nem lehet műholdas előfizetéshez SmartCAM-et rendelni. (Egyre valószínűbb, hogy ez így is marad.)

UPC
Kábeltévé esetén a digitális csatornák nagy része kódolt, amelyek vételéhez lehetséges csak kártyát kérni. Ekkor a UPC szolgáltatja a CI+ szabványú kártyaolvasó modult is. (Tehát csak olyan tévével működik, amely a CI+ szabványt is ismeri!) 22-23 csatorna azonban kódolatlan, ezek vételéhez csak DVB-C tunerrel ellátott tévére van szükség.
Műholdas előfizetés esetén is van lehetőség a box kihagyására. (Bár az új honlapon ennek nyomát sem látni.) Tudomásom szerint azonban egyelőre elég a CI támogatás a tévé részéről, viszont saját magunknak kell beszereznünk az Irdeto típusú CA modult, azt nem adja a szolgáltató.

Telekom
Kábeltévé esetén két eset lehetséges. Aki eredetileg is digitális kábeltévére (DVB-C) fizetett elő (ilyenre már nincsen lehetőség a Telekomnál), annak szintén kódoltak a digitális csatornák és elvileg nem támogatott a box kihagyása, azonban egy trükkel működik a dolog (amely működéséért azonban felelősséget nem vállalok): havonta egyszer vissza kell tenni a kártyát a Telekom által szolgáltatott box-ba és így használható a tévében is a kártya. (Tehát rögzíteni is tudjuk a műsorokat.) Vannak olyan tapasztalatok is, hogy erre sincsen szükség, gond nélkül működnek a box-hoz adott kártyák saját Conax CA modulban.
A másik eset az, amikor a megszüntetett analóg kábeltévé helyett adja a Telekom a DVB-C csatornákat, ezek a csatornák ugyanis kódolatlanok. Ebben az esetben viszont a probléma az, hogy ilyenkor lényegében csak az analóg csatornák helyett kapjuk a DVB-C csatornákat, ami azt jelenti, hogy csak azok a csatornák jönnek DVB-C a rendszerben, amelyek az analógban is jöttek. Ez gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy ilyen formában nem kapjuk meg a teljes csatornakínálatot.
IPTV esetén semmilyen lehetőség nincs a set-top-box kihagyására, amely sajnos igaz a műholdas platformra is.

Hello Digital
A mikrohullámú Hello Digital szolgáltatás esetén meg nem erősített információk szerint szintén van lehetőség a box elhagyására, bár, ez a szolgáltató honlapjából nem derül ki. (Egyébként ez a szolgáltatás DVB-C tunert és Cryptoworks CA modult igényel.)

MindigTV
A kép vegyes: vannak teljesen szabadon fogható csatornák is (9 darab), illetve a MindigTV Extra szolgáltatást megrendelve bármilyen lehetőséggel élhetünk a fizetős csatornák esetében. (Vagyis kérhetünk box-ot kártyával, csak kártyát (ebben az esetben nekünk kell beszerezni a Conax típusú kártyaolvasót) és kártyát kártyaolvasóval is.)

Tarr Kft.
Náluk is van lehetőség csak kártya használatára. (Illetve ebben az esetben is a szolgáltató adja a kártyaolvasó modult is.)

Invitel
A kábeltévé szolgáltatásuk működhet box nélkül, azonban IPTV előfizetés esetén erre természetesen nincsen lehetőség.

Látható tehát, hogy bizonyos esetekben körülményesen, vagy egyáltalán nem megoldható, hogy a tévé műsorrögzítési funkcióját használjuk. (Szerencsére egyre ritkább az ilyen eset.) Ha mégis ragaszkodunk ehhez a funkcióhoz és szeretnénk a beltéri egységet is kiiktatni, akkor bizonyos esetekben csak a szolgáltatóváltás marad, mint lehetőség.

Röviden tehát az eredeti kérdésre a válasz: a tévék csak az antenna bemenetükre érkező digitális csatornákat tudják rögzíteni, amennyiben a fenti feltételek teljesülnek.
Bár nem esett róla szó, de ugyanez mind igaz a tévék Timeshift (élő adás megállítás, visszatekerés) funkciójának használatára is.

*** Update ***
Régebben ez a cikk eddig tartott, most azonban ejtek pár szót a 2013-as LG modellekről.
Ezek és az újabb LG tévék már hajlandóak a SCART (RGB-komponens) és RCA (Kompozit) bemenetről is és analóg tévéműsorból is rögzíteni. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy azokra már nem teljesen igazak a fentebb leírtak, akik már ilyen újabb tévékkel rendelkeznek, de azért én ezt a módszert csak szükségmegoldásnak gondolnám. Mert való igaz, hogy így akkor is tudjuk a tévé műsorrögzítő funkcióját használni, ha Set-top-box-on keresztül tévézünk, de azért elég sok megkötés van ebben az esetben:

  • A csatornákat logikusan ilyenkor a box fogja be, vagyis a rögzítéshez a box-ot is be kell kapcsolni és arra a csatornára kell kapcsolni, amelyről rögzíteni szeretnénk a felvételt. Ez első hallásra még nem tűnik nagy problémának, (hiszen általában a tévék sem hajlandóak másik csatornát rögzíteni, mint amit nézünk) a következővel viszont már érthetőbb, hogy miért lehet gond.
  • Ezek a tévék ilyen esetben nem adják meg a lehetőségét annak, hogy időzített felvételt készítsünk. Vagyis bár lehet, hogy a kapott box-unknak be tudjuk állítani, hogy délelőtt, amíg mi nem vagyunk otthon, kapcsoljon be és váltson az x csatornára (hiszen erre szükség van a felvételhez), a tévé nem fogja elkezdeni magától a megadott időpontban a rögzítést. Egyetlen esetben azonban használható az időzített rögzítés: amennyiben analóg tévéműsort (vagyis az RF bementet használva) szeretnénk rögzíteni.
  • Amennyiben a tévénket és a box-unkat a fent említett analóg kábelek valamelyikével kötjük össze, akkor az egyébként minden más tekintetben digitális rendszerbe (a box és a tévé is az) teljesen feleslegesen beviszünk egy analóg átvitelt, amely elvi szinten önmagában egy minőségrontó tényező. (A felvétel nem lesz olyan szép, mint az eredeti műsor.) Nem, a HDMI bemenetről továbbra sem lehet rögzíteni!
  • Amellett, hogy a felesleges digitális-analóg-digitális átalakításokat meg kell tenni a jellel, a tévében lévő digitális jelet még újra is kell tömöríteni. Bár, ezekben a tévékben van lehetőség a minőség beállítására, a legjobb minőség is csak azt jelenti, hogy legjobb, de mégsem tökéletes. Tehát újratömörítéskor a rögzítendő műsorunk már a második minőségromlást szenvedi el, mire letárolódik a tévére kötött merevlemezen.
  • El lehet felejteni a HD-s csatornák rögzítését. Illetve a rögzítés menni fog, hiszen a box-ok a HD-s csatornákat is megjelenítik SCART és RCA (Kompozit) kimenetükön is, azonban ezen csatlakozók szabványának megfelelően csak SD minőségben. Nem, felesleges próbálkozni, Komponens (YPbPr) bemenetről sem lehet rögzíteni! (Amely egyébként azon ritka analóg csatlakozások egyike, amelyen át lehet küldeni HD-s videót is.)

5 megjegyzés:

  1. Nekem a MindigTV 7 csatornája is sok. Talán akkor fizetmék elő, ha olcsóbb lenne, és ha lenne rajta Discovery. De nincs. Így előfizetésem sincs...

    Viszont... DVB-* adást azért egyszerűbb rögzíteni, mert direktben rögzítik a streamet. Ergo, csak mentik, és nincs szükség bármi féle tömörítésre, hiszen ez kapásból tömörített "Transport Stream". Tehát nincs vele tennivaló. Rögzíteni "külső jelet" azonban problematikus. Például VHS szalagról a digitalizálás lehetetlen framestore nélküli berendezésekkel, mert az első szinkronhibánál elcsúszik a hang a képtől. Tehát bonyibb. Miután sokan egyszerűen csak megveszik a televíziót és utána kezdenek el gondolkodni, miért nincs benne ilyen lehetőség. Én például azt szeretném, ha a mosógépben nem csak vasalást könnyítő funkció lenne, hanem vasalna is. sweet dream!

    VálaszTörlés
  2. Ja, a képet szinesíti a beépített kártyaolvasóval rendelkező készülékek, ahol néh lehet "üzletelni" a szolgáltatóval, hogy adjon egy PCMCIA kártyaolvasót a top-box helyett (ezt valahogy mindig kifelejtik a szolgáltatók, pedig sok TV tudja és 1 távirányítóval meg áramfogyasztóval kevesebb lenne otthon)

    VálaszTörlés
  3. T-home-os kábel tv-t nézek CI-es Conax modullal, és soha nem kellett áttenni a kártyát a settopboxba. Az más kérdés, hogy sokszor kódoltnak ismeri fel az előfizetett csatornát és csak csatorna le/föl váltással lesz nézhető. Sajnos ez a jelenség több fajta tv-n többféle conax modullal is reproduálható.
    Bár nem próbáltam, de amelyik tv-n van dvb-s bemenet, szerintem ott megoldható a settopbox elhagyása műholdas előfizetés esetén is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez elég egyértelmű válasznak tűnik: http://prohardver.hu/tema/t-online_internet_t-home_tv_hdtv_barmi_gondod_van_gyere_es_megoldjuk/hsz_26548-26549.html

      Törlés
  4. Újdonság, hogy 2014-es lg NEM smart tv-k is képesek adást rögzíteni, söt nem kodolja lea tv, így lehet szabadon különbözö, akár mkv-s tartalmakat rátenni, zene , és képek mellett is!!
    Sajnos azonabn a felvett anyagot továbbra is csak az adott tv-n lehet megnézni..számítógépen nem!

    VálaszTörlés